Min rehabilitering som jag vill dela med er!

04.01.2023

Jag är säker på att när vi är i genuin kontakt med vårt inre så underlättar det all form av rehabilitering och ger bättre hälsa. Det har jag verkligen nyligen själv fått erfara.  

Jag opererades för rektusdiastas (magmuskeldelning) och bukväggsbråck för 5 veckor sedan (som jag ådragit mig under mina graviditeter). Jag vill dela med mig av vad som hjälpt mig i min återhämtning. Jag är säker på att det kan tillämpas på i stort sätt all rehab oavsett om det är efter en skada, sjukdom eller operation.
Sjukvården kan vara fantastisk, men tyvärr saknas ofta det holistiska synsättet och jag vill visa att det finns andra sätt som fungerar jättebra att komplettera med sjukvårdens. 

Jag har främst haft problem med bråck i magen (navelbråck samt bukväggsbråck) och nedsatt funktion i magmusklerna vilket bl.a. har gett smärta i ländryggen. För att bråcken inte ska komma tillbaka, och för att jag ska återfå normal funktion i min bål, så var kirurgerna eniga om att denna op krävdes.

Det var ett stort ingrepp som tog 3 timmar. När jag 5 timmar efter operationen vaknade upp kände jag mig bokstavligt talat överkörd av en lastbil.

Trots höga doser morfin kunde jag knappt röra mig de första två dygnen. Att hosta var tortyr. Jag var inlagd i 3 dygn och blev lite lite bättre för varje dag.
Vårdpersonalen var på mig om att jag måste komma upp och röra mig. Och trots att jag själv jobbar som arbetsterapeut och detta ÄR mitt jobb; att hjälpa människor med rehabilitering efter skada/sjukdom/operation så ville jag bara svära åt dem. "Fattar ni inte att det är en ren omöjlighet att jag ska kunna komma upp och GÅ!?"

Men jag visste ju. Jag vet att det är viktigt för läkningen, blodcirkulationen och för att förebygga lunginflammation att mobilisera sig så fort som möjligt. Så jag kom upp och satt på sängkanten första kvällen, i hela 5 sekunder. Sen höll jag på att svimma av smärta. Dag 2 kunde jag sitta på sängkanten i 2 minuter, och vid nästa tillfälle kunde jag komma upp och stå mot ett gångbord. Ska tillägga att jag behövde hjälp av 2 personal vid samtliga tillfällen. Dag 3 tog de bort min kateter vilket tvingade mig att själv gå upp och ta mig till toa. Jag tyckte att den sjuksköterskan som tog katetern innan jag kunde klara toa själv var elak på riktigt. Men nu tackar jag henne.

Tiden mellan mobiliseringsträningspassen spenderade jag på att sova, äta, titta på tv och min egna rehab; djupandning (det gjorde fruktansvärt ont i början att andas djupt så självklart tog jag det mycket försiktigt och i etapper), lymfmassage (för att förebygga svullnad) samt meditation (närmare bestämt en specifik meditation som heter Självhypnos efter operation med Ulf Sandström - helt fantastisk! Finns på spotify).
Jag som har låg smärttröskel och som alltid blir väldigt nervös av att vara i behov av sjukvård är övertygad om att dessa 3 "egen-rehab-övningar" hjälpte mig att klara åka hem efter 3 dygn. Annars hade de fått ha kvar mig en vecka, minst.

Och nu tiden hemma, dvs de senaste 4 veckorna, har jag spenderat på följande "egenvård"/egenrehab: 

  • Medicinsk yoga; inkl djupandning och mjuka lugna rörelseövningar varje morgon och flera ggr under dagen. Hämta hem mig själv och känna in kroppen i alla lägen och situationer. Här har jag även lagt in qi gong/tai chi-rörelser.
  • BK (Basal kroppskännedom, som härstammar ur bl.a. Tai chi) och BK i aktivitet; dvs där man använder sig av basal kroppskännedom i sina dagliga aktiviteter. Med hjälp av närvaron och kontakten med kroppen i det jag gör kan jag anpassa och justera det jag gör för att minska smärtan och för att det ska fungera optimalt för just min kropp, här och nu. Detta fick jag lära mig om när jag gick en kurs i BK i aktivitet hos min arbetsterapeutkollega Pernilla Sporre och jag har haft stor nytta av det nu efter operationen när jag har gjort saker som liksom måste göras varje dag; borsta tänderna (så många steg den aktiviteten innehåller som man inte tänker på när man är frisk!), tömma diskmaskinen, hänga tvätt, resa mig ur sängen osv..
  • Naturlig rörelse; barfotaträning (främst plocka upp föremål från golvet med tårna), sitta på huk, vara i kontakt med min bäckenbotten. När det gäller naturlig rörelse som jag använder mycket i arbetet med mina egna klienter, är jag "skolad" av framförallt zonterapeuten & rörelseterapeuten Pa Sandberg, som skrivit boken En handbok om fötter vilken jag varmt rekommenderar. Mer om min filosofi kring naturlig rörelse kan du läsa här.
  • Lymfmassage. Lymfsystemet är kroppens "sopsystem" som bl.a. rensar bort slaggämnen som kroppen inte längre behöver. Systemet är en viktig del i immunförsvaret och får jobba extra mycket när kroppen är "ur balans" som vid sjukdom eller efter en operation. Man sätter igång lymfsystemet genom djupa andetag samt genom att "massera" armar, bröst och ben med lätta strykningar och då föra lymfvätska till lymf"stationerna" (i halsen, nyckelbenen, armhålorna, ljumskarna och knävecken), för att förebygga svullnad och tillgodose en bra balans mellan kroppens vätskor.
  • Ärrbehandling/mjuka upp ärret. Jag snittades långt ner på magen från höft till höft, och har ett långt och tjockt ärr. För att förebygga ärrbildning (dvs hårda kanter på/kring ärret och intilliggande vävnad så smörjer/masserar jag ärret varje dag, med manukahonung samt ett egengjort body butter på bl.a. kakaosmör och kokosolja. 
  • Dagliga promenader i naturen (jag har inte kunnat gå så långt så det har fått bli parken bakom mitt hus, men det har varit alldeles tillräckligt)
  • Kosten; jag äter paleokost (vilket framförallt innefattar alla sorters grönsaker samt kött av gräsbetande djur som haft ett bra liv. Och uteslutande av gluten, alla sädesslag, mjölk, soja och baljväxter). Dels för att hålla igång magen, dels för att jag vill stärka min kropp med det jag tror är bäst för den. Samt kosttillskott som jag fått av min näringsterapeut.
  • Vila och sömn. Kroppen har begärt mycket vila under dessa veckor, och det har jag gett den. Sömnen prioriterar jag alltid och ännu mer nu. Jag har därför sett till att få minst 8 timmar sömn nästan varje natt, vilket har inneburit att jag behövt ta smärtstillande inför natten. Det behöver jag inte längre. 

Ja, det här är vad jag sysslat och sysslar med dagligen just nu. Jag känner att jag verkligen har använt min sjukskrivning på ett bra sätt. Och jag känner att detta har hjälpt mig otroligt mycket. Jag delar med mig för att inspirera och informera om att det som sagt finns andra sätt att läka än enbart det vi får från sjukvården. Jag tycker det är en bra kombination, allt det här, med det sjukvården jobbar med. Jag har känt mig väl omhändertagen under sjukhusvistelsen men saknar uppföljning och stöttning nu under rehab-tiden, som är så viktig! 

Hoppas jag kan inspirera dig som kanske också ska eller har opererats, eller som har en skada eller sjukdom av något slag där du också känner att du saknar det holistiska synsättet på vård och rehabilitering
Hör av dig eller skriv gärna i kommentarsfältet om du har någon fråga eller kanske vill dela med dig av vad som har fungerat för dig i din egen rehabilitering! <3 

Och glöm inte att jag ju jobbar med detta. Jag erbjuder individuell terapi i egenskap av arbetsterapeut och yogainstruktör där jag kan hjälpa dig med rehabilitering efter en skada/sjukdom eller dig som bara vill komma i kontakt med din kropp, bli starkare i dig själv och må bättre. Efter min egen operation och rehab efter den har jag verkligen fått förståelse för vad kroppen behöver och hur viktigt det är med balans mellan varsamhet och rörelse! Är du nyfiken så tveka inte att boka en gratis konsultation så tar vi det därifrån!