Naturlig rörelse

Vi är homo sapiens. Människans närmaste släkting är schimpansen. Aphjärnans och människohjärnans ursprungliga funktion är rörelse! Kroppen är skapt för att springa, hoppa, klättra, dansa, skaka, hänga, krypa, simma, huksitta, och sist men inte minst, vara barfota! 

Barfota-träning

Varför är det så bra att vara barfota?

Rörelsen börjar i foten. Redan när vi reser oss upp från sittande så är fötterna det första som tar i underlaget och avgör hur resten av kroppen positionerar sig när vi sedan reser oss upp till stående.
I min utbildning har jag fått kunskap i hela kroppens anatomi och fysiologi, inte minst när det gäller händer och fötter. I mitt yrke som arbetsterapeut har jag gått olika utbildningar där jag har lärt mig om fötternas betydelse i rörelse- och förflyttningsteknik.
Det är även viktigt med tränade och stabila fötter för att förebygga smärta, skador, snedbelastningar och felpositioneringar i resten av kroppen. 

När vi stänger in våra fötter i moderna skor, som oftast har en väldigt smal form framtill där tårna knappt får plats och istället pressas ihop (en av orsakerna till hallux valgus), så förlorar foten sin naturliga form. Detta orsakar både en svagare hållning och sämre rörelsemönster. Forskning har även visat att vissa fotåkommor som är vanliga i västvärlden, som t.ex. hallux valgus, är mer sällsynt hos barfotabefolkning (källa).

Jag rekommenderar ofta att träna upp fötterna (med naturlig rörelse och ibland med hjälp av olika träningsmaterial) samt att försöka vara barfota så mycket som möjligt, eftersom det möjliggör naturlig rörelse i fötterna och därmed i resten av kroppen. Det är dock viktigt att börja varsamt om man inte är van vid att gå barfota, särskilt utomhus. Detta hjälper jag dig med i mitt individuella program

Det är aldrig för sent att hitta tillbaka till kroppens naturliga rörelsemönster!


Trånga, s.k. "fotriktiga" skor med inlägg, sägs stabilisera och ge stöd åt foten, men i själva verket stänger de in foten, trycker ihop tårna och positionerar upp fotleder, skenben, knän och höfter i en onaturlig position som din kropp inte är född i och skapt för.
Det finns ibland medicinska skäl till att behandla med ortopedtekniska skor men min upplevelse är att detta överanvänds i vårt samhälle. Det är onödigt många som använder den typen av skor, som egentligen hade mått bättre av att gå barfota och med barfotaskor. 

Tänk på detta: Är det inte absurt att vi stänger in oss på ett gym och springer på ett löpband med fötterna instängda i ett par löparskor som klämmer åt fötter och tår, när vi är skapta för att springa barfota i naturen? 

Det finns en bra sak till med att gå barfota i naturen! Det är nämligen det bästa sättet att jorda sig. 
Jordning är ett vetenskapligt begrepp och innebär att ha hudkontakt med jorden, vilket har många positiva effekter på vår hälsa. Vi människor är bioelektriska varelser och består av elektrisk laddning, precis som jorden. När du har jordkontakt regelbundet återställer och stabiliserar elektronerna kroppens elektriska tillstånd. Forskning visar att det här verkar reducera kronisk/låggradig inflammation, som är orsak till många sjukdomar. Jorden är även antioxidantisk och ger oss massa livsviktig näring när vi har direkt hudkontakt med den! 

Jag förespråkar därför att vi är barfota under skogsyoga och skogsterapi/skogsbad. För att jorda oss, komma närmre naturen & moder jord och för att stärka fötterna, skapa naturlig stabilitet och rörelse!

Utöver barfota-träning som naturlig rörelse i den individuella terapin jobbar vi även en del med huksittning, att kunna komma ner och sitta och ligga på golvet (och att sedan ta sig upp smärtfritt) och basal kroppskännedom. 
All träning sker varsamt och successivt med medveten kroppsnärvaro. Helt utifrån dina förutsättningar, behov och mål. 


Vill du få praktiska tips och övningar för en mer meningsfull vardag med mindre stress och smärta, och mer glädje?
Vara först med att ta del av erbjudanden & aktuella kurser, retreats, yoga- & samtalscirklar, skogsyoga,
naturterapi, familjedagar m.m.? Klicka då i rutan här under och signa upp dig på inspirationsmailet som skickas ut
ca 2 ggr/månad - helt gratis såklart!
(Du kan avprenumerera när som helst).