Naturlig rörelse

Vi är homo sapiens. Människans närmaste släkting är schimpansen. Aphjärnans och människohjärnans ursprungliga funktion är rörelse! Kroppen är skapt för att springa, hoppa, klättra, dansa, skaka, hänga, krypa, simma, huksitta och sist men inte minst: vara barfota! 

Barfota-filosofin

Varför är det så bra att vara barfota?

Rörelsen börjar i foten. Redan när vi reser oss upp från sittande så är fötterna det första som tar i underlaget och avgör hur resten av kroppen positionerar sig när vi sedan reser oss upp till stående.
I min utbildning har jag fått kunskap i hela kroppens anatomi och fysiologi, inte minst när det gäller händer och fötter. I mitt yrke som arbetsterapeut har jag gått olika utbildningar där jag har lärt mig om fötternas betydelse i rörelse- och förflyttningsteknik.
Det är också viktigt med tränade och stabila fötter för att förebygga smärta, skador och felpositioneringar i resten av kroppen och för att få en stark och stabil kropp! 

Jag rekommenderar att vara barfota så mycket som möjligt eftersom det möjliggör naturlig rörelse i fötterna och därmed i resten av kroppen. Men var försiktig i början om du inte är van vid att gå barfota utomhus. Du kan börja med ett par barfotaskor/naturskor, som du börjar använda successivt! Fasa ut dina gamla, trånga skor och fasa in barfotaskor långsamt. Prova gå barfota utomhus lite då och då, på gräsmattor, i skogen, i parker. 

Det är aldrig för sent att hitta tillbaka till kroppens naturliga rörelsemönster!


Trånga, s.k. "fotriktiga" skor, med inlägg sägs stabilisera och ge stöd åt foten, men i själva verket stänger de in foten, trycker ihop tårna (största orsaken till hallux vallgus) och positionerar upp fotleder, skenben, knän och höfter i en onaturlig position som din kropp inte är född i och skapt för.
Det finns såklart ibland medicinska skäl till att behandla med ortopedtekniska skor men min upplevelse är att detta överanvänds i vårt samhälle. Det är onödigt många som använder den typen av skor, som egentligen hade mått bättre av att lära sig gå barfota och med barfotaskor. 

Tänk på detta: Är det inte absurt att vi stänger in oss på ett gym och springer på ett löpband med fötterna instängda i ett par löparskor som klämmer åt fötter och tår, när vi är skapta för att springa barfota i naturen? 

Det finns en bra sak till med att gå barfota i naturen! Det är det bästa sättet att jorda sig. 
Jordning är ett vetenskapligt begrepp och innebär att ha hudkontakt med jorden, vilket har många positiva effekter på vår hälsa. Vi människor är bioelektriska varelser och består av elektrisk laddning, precis som jorden. När du har jordkontakt regelbundet återställer och stabiliserar elektronerna kroppens elektriska tillstånd. Forskning visar att det här verkar reducera kronisk/låggradig inflammation, som är orsak till många sjukdomar. Jorden är även antioxidantisk och ger oss massa livsviktig näring när vi har direkt hudkontakt med den! 

Jag förespråkar därför att vi är barfota under skogsyoga och naturterapi/skogsbad. För att jorda oss, komma närmre naturen & moder jord och för att stärka fötterna, skapa naturlig stabilitet och rörelse!


Vill du få praktiska tips och övningar för en mer meningsfull vardag med mindre stress och mer glädje?
Vara först med att ta del av erbjudanden & aktuella kurser, retreats, yoga- & samtalscirklar, skogsyoga,
naturterapi, familjedagar m.m.? Klicka då i rutan här under och signa upp dig på inspirationsmailet som skickas ut
ca 2 ggr/månad - helt gratis såklart!
(Du kan avprenumerera när som helst).