Kundaliniyoga

Kundaliniyoga är en yogaform som balanserar kropp, sinne och själ där man utgår från kroppens energisystem – chakrasystemet*, och fokuserar på att balansera de olika chakran/energiområden som går längs med vår ryggrad. 

I chakrasystemet längs med ryggraden har vi 7 chakran/energiområden där energin behöver flöda fritt för att kropp & själ ska vara i balans så att vi kan må bra och hålla oss friska. Energin kan blockeras av olika anledningar (stress, trauman, kriser & livshändelser osv) och ge oss olika symtom och sjukdomar - både fysiska och psykiska; magproblem, huvudvärk, astma, högt blodtryck, depression, gynekologiska problem m.m. 

Med repetitiva rörelser i takt med ett djupt, kraftfullt andetag, i kombination med meditationer & andningsövningar, väcker vi kundalini - den vilande urkraft som vi alla har inom oss, och därmed ökar vi flödet i chakrasystemet och i kroppens alla olika system - som alla hänger samman. Energi-, hormon-, lymf- & nervsystemen.


*Enligt flera tusen år gamla kunskaper och utifrån naturvetenskapliga teorier vet man att människan inte enbart består av den fysiska kroppen utan även av energier; ett energisystem, chakrasystemet, som består av 72 000 energikanaler varav de 3 viktigaste går längs ryggraden. I dessa finns 7 energicentran, chakran: kronchakrat, pannchakrat, halschakrat, hjärtchakrat, solar plexus-chakrat, sakralchakrat och rotchakrat. 


Med Kundaliniyogans viktigaste delar

 • Andning
 • Meditation
 • Mantran
 • Repetitiva rörelser
 • Djup vila

Frigör vi kundalinienergin/livsenergin och löser upp & rensar ut spänningar och blockeringar. Syftet är att skapa inre balans och en fullkomlig mental närvaro & medvetenhet. 

För vem?
Kundaliniyoga passar för dig som är i behov av ett effektivt verktyg för att lindra stress, smärta och oro. Som vill bli mer rörlig och flexibel i kroppen. Men även för dig som söker en djupare kontakt med dig själv. Det är en spirituell yogaform där mantran sjungs, andningsteknikerna varvas med repetitiva rörelser och stilla meditationer utförs. 
Passar för alla åldrar och fysiska förutsättningar. Ställer inga krav på att vara vig eller vältränad. Rörlighet och styrka kommer med tiden, efterhand som du utövar yoga. Kom som du är med det du har! 

 Så påverkar Kundaliniyoga hälsan

 • Bättre mental klarhet & fokus
 • Ökad kreativitet
 • Ökad intuitiv förmåga
 • Minskar stress & smärta
 • Lättare att hantera oro och ångest
 • Bättre sömn
 • Balanserar nerv- och hormonsystemet
 • Ökar flödet i lymfsystemet som är viktigt för kroppens vätskebalans och immunförsvar
 • Ökar flödet i spinalvätskan vars uppgift är att transportera näringsämnen till hjärnan och avfallsprodukter från den
 • Ökar kroppsmedvetenheten 
 • Stärker självkänslan

Att tänka på när du utövar Kundaliniyoga

 • Det är en kraftfull yogaform som påverkar kropp, sinne och själ, börja försiktigt!
 • Håll fokus inom dig själv. Lyssna och känn in kroppen. Upplev hur de olika övningarna påverkar dig. Lyssna till signalerna från din kropp. 
 • Andningstekniker kan ta tid att lära sig. Ha tålamod och ta ett steg i taget.
 • Låt dig inte skrämmas av mantran och sång. Du kan bara sitta med och lyssna till en början om du inte känner dig bekväm att mantra/sjunga med. 

En populär och grundande övning i Kundaliniyoga som jag använder på i princip alla mina yogapass: SUFICIRKLAR

Jag rekommenderar alltid att börja ett yogapass (även om det bara är ett kort pass) med att tona in i kroppen med långa djupa andetag och ett mantra. 

Därefter:

1. Ta tag om knäna för stabilitet. Blunda, rikta blicken till tredje ögat.
2. Andas in, kom fram med överkroppen en aning, lyft bröstet, svanka lite grann. Rör dig med överkroppen i en cirkel medsols, kom bak, kura med ryggen och låt bröstkorgen sjunka in, andas ut. Fortsätt cirkulera medsols, kom fram igen, lyft bröstet, andas in. Fortsätt cirkulera med överkroppen i takt med ditt långa djupa andetag.
Koppla på mantrat SAT NAM - tänk SAT när du kommer fram och andas in, NAM när du kommer bak och andas ut.

Att tänka på:

Andetaget styr tempot i rörelsen. En långsam rörelse till ett lugnt och långsamt andetag eller lite mer tempo till ett lite mer kraftfullt andetag. Prova dig fram.
Hela rumpan/båda sittknölarna ska hela tiden vara i mattan.
Huvudet är stilla, det är ryggraden och bröstkorgen som rör sig.

Byt håll efter ca 2 min.

En grundande övning för stabilitet och trygghet, en övning som är bra vid oro och stress. Den hjälper oss att stå stadigt när det blåser. Sätter igång energiflödet i ryggraden och balanserar rotchakrat.
Avsluta med att göra en mindre och mindre cirkel, tills du stannar upp helt i mitten, centrera dig. Andas in djupt, andas ut, gör ett rotlås (undvik vid mens/graviditet). Släpp låset försiktigt, andas in djupt, andas ut igen och slappna av.
Bara sitt kvar med rak hållning och vila en stund, känn in hur kroppen har påverkats av rörelserna och andningen.


Vill du få praktiska tips och övningar för en mer meningsfull vardag med mindre stress och mer glädje?
Vara först med att ta del av erbjudanden & aktuella kurser, retreats, yoga- & samtalscirklar, skogsyoga,
naturterapi, familjedagar m.m.? Klicka då i rutan här under och signa upp dig på inspirationsmailet som skickas ut
ca 2 ggr/månad - helt gratis såklart!
(Du kan avprenumerera när som helst).