Yoga, naturen & arbetsterapi - mina verktyg

Jag väver ihop naturens läkande krafter med den kunskap jag har inom yoga och min kompetens som arbetsterapeut för att hjälpa människor till en mer hållbar kropp & meningsfull vardag. 

Naturen
På vår väg genom livet är det viktigt att komma ihåg att vi kommer från naturen och i naturen hör vi hemma. Vi behöver den för att må bra och hålla oss friska. Vi är samma stenåldersmänniskor som för flera tusen år sedan, biologiskt är vi inte förändrade. Vi ÄR natur!

Kundaliniyoga är en spirituell yogaform där kroppen har en självklar samhörighet med naturen och moder jord. Målet i kundaliniyoga är att frigöra energi i kroppen för att skapa inre balans genom andning, repetitiva rörelser och meditation.
Det finns mycket forskning inom kundaliniyoga och kroppens energisystem, hur dessa påverkas av rörelse, andningstekniker och meditation. Medicinsk yoga är en avknoppning till kundaliniyoga men lugnare och mer anpassad till personer med bl.a. smärta och utmattningssyndrom. 

Naturlig rörelse innebär kort och gott att röra sig på ett, för kroppen, naturligt sätt. Så som vi är skapta att röra oss! Jag utgår från människans naturliga rörelsemönster i min individuella terapi.

Arbetsterapeuten tittar på människors förmåga att utföra sina dagliga aktiviteter och sysslor i det vardagliga livet. Framförallt vid en skada, sjukdom eller funktionsnedsättning. Målet är att hjälpa människor uppnå önskad aktivitetsförmåga, att uppleva delaktighet i sitt liv, sitt sociala kontext och i samhället. Arbetsterapeuter utgår från individen. Vem är du? Hur ser dina förutsättningar ut? Vad vill du uppnå? Vi utgår från det som är viktigt för varje person. Därifrån hittar vi strategier som får vardagen att fungera och livet kännas meningsfullt
Det kan handla om struktur i vardagen, hjälpmedel, träning av försämrade förmågor, omgivningsanpassning m.m. Vi jobbar med alla människor, från små barn till äldre. P.S. Jag jobbar med arbetsterapi i mitt andra företag OptiLiv Arbetsterapi som jag driver tillsammans med Anna Eriksson. 


Om mig

Jag heter Therese, är 37 år och bor i Landskrona med mina två barn.
När jag var liten och byggde kojor med mina vänner i skogen runt vårt koloniområde så hade jag rollen som skogshäxa. Jag odlade grönsaker och örter utanför kojan. Jag gjorde "örtteer" och salvor med barr, örter och vatten från Saxån. 
Jag är delvis uppväxt hos min farmor och farfar i Saxtorpsskogen utanför Landskrona och det är från dem jag har fått min kärlek till naturen. 

Jag är utbildad yogainstruktör i Kundaliniyoga och Medicinsk yoga och driver Lotushälsan med syftet att hjälpa människor till läkning. Att hitta tillbaka till sin inre kärna, sitt inre sanna jag. 
Jag är även leg. arbetsterapeut och driver även OptiLiv Arbetsterapi där vi jobbar med att hjälpa människor att uppnå en meningsfull vardag trots sjukdom eller funktionsnedsättning.

Jag är mycket intresserad av människans komplexitet och förkovrar mig ständigt inom rehabilitering och hälsa. Min verktygslåda byggs ut och ändrar form hela tiden i takt med att jag lär mig mer om människan, om mig själv och om livet. 

Jag har personligen en historia med stressrelaterad ohälsa. Naturen och yogan har varit, och är, min terapi.
Lotushälsan grundar sig i min kärlek till naturen och min övertygelse att naturen är avgörande för människans fysiska och psykiska välmående. Samt i att yoga ger människan en djupare kontakt med sig själv vilket är en viktig grund för läkning och god hälsa.

Är du nyfiken på hur naturen, yogan och arbetsterapi kan hjälpa dig i din vardag?

Du signar samtidigt upp dig för inspirationsmailet som skickas ut ca 1-2 ggr/månad. Praktiska tips och övningar för en mer meningsfull vardag med mindre stress och mer glädje utlovas. Helt gratis såklart! 


Behöver du kontakta mig? 

Mina utbildningar

- Arbetsterapeutexamen, Lunds Universitet 2011-2014
- Autonom och emotionell reglering vid stressrelaterade tillstånd, Karolinska Institutet, 2022
- Friluftsliv: miljö, utövare & aktivitet, Linnéuniversitetet 2021  
- God och dålig vetenskap, Stockholms Universitet 2021 
- Motiverande samtal, Luleå Tekniska Universitet 2020
- Kropp, näring och hälsa, Högskolan i Kristianstad 2011
- Medicinsk baskurs: anatomi och fysiologi, Högskolan Dalarna 2011
- Kulturvetenskap, Högskolan i Halmstad 2005-2007

- Instruktörsutbildning Kundaliniyoga & Medicinsk yoga, Kundaliniyogaakademin 2020 - 2021
- Basal Kroppskännedom i aktivitet, distans, Aktivitetsbalans för dig 2021
- Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens, Vård- och omsorgsförvaltningen Helsingborg Stad 2018
- Förflyttningsteknik manuella förflyttningar samt förflyttning med personlyftar, HMC Göteborg 2018