Skogsterapi

Vetenskapligt bevisat att naturen är helande

Visste du att din puls sjunker nästan direkt när du kliver in i skogen?

Min skogsterapi/skogsbad är på ca 2,5 h i skogen med syfte att komma nära naturen, oss själva & vårt biologiska ursprung. 

För dig som känner en längtan efter att skapa en djupare kontakt med dig själv och ditt inre sanna jag, och med naturen. För dig som är utmattad eller deprimerad/nedstämd. Som känner att tiden bara går och att du någonstans har tappat dig själv på vägen, eller är orolig för att tappa bort dig själv i den hektiska vardagen. 

När vi spenderar tid i naturen blir vi mer harmoniska och får lättare att hantera stress, oro och smärta. Det kommer hela tiden ny forskning som visar att naturen inte bara är viktig, utan nödvändig, för att vi ska må bra och hålla oss friska. Pulsen går ner och att det parasympatiska nervsystemet (kroppens lugn och ro-system) aktiveras efter bara några minuter i skogen!

Skogsterapin består av: 

 • Medicinsk yoga med mjuka, grundande rörelser
 • Meditation
 • Skogsbad med avslappning, mindfulnesspromenad & jordning*
 • Skapande med naturmaterial
 • Avslutande fika

Såhär går det till: 

 • Vi träffas på en bestämd plats (info finns i bokningsbekräftelsen). Vi går tillsammans till en förutbestämd plats i skogen
 • Vi startar med ett jordande & grundande medicinskt yogapass på ca 30 min, med meditation & avslappning
 • Vi går en långsam och (i största mån) tyst mindfulnesspromenad i skogen där vi observerar och känner in vad som händer i naturen just nu. Vi plockar lite naturmaterial på vägen. För att komma så nära moder jord som möjligt och riktigt jorda dig rekommenderar jag varmt att gå barfota, åtminstone en liten bit. Läs mer om detta under Naturlig rörelse
 • Vi sätter oss sedan ner och skapar något, tillsammans eller var för sig, med det material vi plockat, t.ex. en krans eller mandala.
 • Avslutande fika med örtté och en god, nyttig bulle/kaka (fika ingår, så meddela eventuella allergier i bokningen!)

Det finns toaletter på olika ställen i Pålsjö skog. 
Tillfället ställs in vid ruskväder. Annars klär vi oss efter väder!

Ge dig själv denna upplevelse i naturen. Att på riktigt få uppleva naturens läkande kraft! Det finns inga krav på att vara social och att prata med andra deltagare. Det är helt okej att delta under tystnad och att helt fokusera på kontakten med naturen. Meningen med skogsterapi & skogsbad är att lämna stress och krav utanför skogen, och att kliva in i skogens magiska värld! 

Tänk på att du kan använda ditt friskvårdsbidrag till skogsterapi! 

Läs mer i bokningsbekräftelsen vad du behöver ha med dig.


Höstens enda tillfälle för skogsterapi med skogsbad: 
Söndag 1/9 kl: 14-16.30
Pålsjö skog

*Jordning

Att jorda sig är ett vetenskapligt begrepp och innebär att ha hudkontakt med jorden, vilket har många positiva effekter på vår hälsa. Vi människor är bioelektriska varelser och består av elektrisk laddning, precis som jorden. När du har jordkontakt regelbundet återställer och stabiliserar elektronerna kroppens elektriska tillstånd. Forskning visar att det här verkar reducera kronisk/låggradig inflammation, som är orsak till många sjukdomar. Jorden är även antioxidantisk och ger oss massa livsviktig näring när vi har direkt hudkontakt med den!

Du jordar dig t.ex. när du går barfota i naturen eller bara sitter barfota med fötterna i marken, påtar i jorden utan handskar, badar i havet m.m. 
Att gå barfota i naturen ger också en naturlig stabilitet och rörelse för foten och därmed hela kroppen. Det kan du läsa mer om under Naturlig rörelse.

Shinrin Yoku 

Skogsterapi eller skogsbad som det också kallas, kommer från den japanska metoden Shinrin Yoku som utvecklades under 80-talet som en reaktion på vårt allt mer stressade samhälle och den försämrade folkhälsan. Det finns många fördelar för vår hälsa att vara i naturen, bl.a. aktiveras det parasympatiska nervsystemet som hjälper kroppen att återhämta sig. 

En aktivering av det parasympatiska nervsystemet innebär att:

 • Hjärtverksamheten minskar
 • Blodtrycket sjunker
 • Nivån av stresshormoner sjunker och "må-bra"-hormonet oxytocin ökar
 • Matspjälkningsapparaten stimuleras
 • Kroppens läkningsprocesser förbättras

Det parasympatiska nervsystemet är som mest aktivt när vi sover samt när vi är i naturen, särskilt i skogen.

Men de senaste århundradena har vi blivit allt mer distanserade från naturen, framförallt under 1900-talet med industrialiseringen, urbaniseringen och framförallt p.g.a. den digitalisering som skett de senaste 20 åren. Inom forskningen finns det ett begrepp för detta; disconnectedness from nature, vilket innebär distansering från naturen, en distansering från vårt ursprung. Det är inte konstigt att den psykiska folkhälsan blir allt sämre!

1984 kom professorn Roger Ulrich, Chalmers tekniska högskola, med den banbrytande studien som visade att patienter som var inlagda på sjukhus tillfrisknade fortare om de hade utsikt över en park jämfört med de som hade en tegelvägg utanför fönstret. Naturens läkande effekter används sedan dess (och även tidigare under 1900-talet) vid rehabilitering i vården. Trädgårdsterapi är en terapiform inom arbetsterapi som används framförallt vid utmattningssyndrom men även vid andra psykiatriska diagnoser. Jag anser att trädgårdsterapi/naturterapi behövs i rehabilitering av ALLA sjukdomar, men inte bara efter sjukdom/diagnos utan även i förebyggande syfte för att förhindra sjukdom och psykisk ohälsa.

Naturunderstödd rehabilitering (NUR) är också en växande rehabiliteringsmetod där man använder sig av naturen som medicin och som har samma vetenskapliga grund som trädgårdsterapi. Om du vill läsa mer om NUR och trädgårdsterapi så rekommenderar jag Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida!

Skogsterapi handlar om att vistas i och känna samhörighet med naturen för att bli lugnare, gladare och få mer balans i vardagen. Då kan vi leva ett mer meningsfullt & hållbart liv!


Vill du få praktiska tips och övningar för en mer meningsfull vardag med mindre stress och mer glädje?
Vara först med att ta del av erbjudanden & aktuella kurser, retreats, yoga- & samtalscirklar, skogsyoga, familjedagar m.m.?
Klicka då i rutan här under och signa upp dig på inspirationsmailet som skickas ut
ca 2 ggr/månad - helt gratis såklart!
(Du kan avprenumerera när som helst).