Hela kroppen är sjuk vid ett sjukdomstillstånd - inte bara en del

31.03.2024

Trötthet/fatigue, värk i kroppen, matsmältningsproblem, tarmproblem (t.ex. förstoppning, diarré), huvudvärk/migrän, humörsvängningar, utmattning, depression, ångest, återkommande förkylningar och infektioner.


Allt detta är olika symtom på att kroppen inte mår bra. Och om vi går med de här symtomen för länge kan det leda till allvarligare sjukdomar.

Men vad beror de här olika symtomen på?
Man kan prata om många olika orsaker/bovar i dramat. Men faktum är att allt hänger ihop.

Inflammation i tarmen

Kronisk/låggradig inflammation

Hormonell obalans

Dysreglerat nervsystem

Trögt lymfsystem

Ett obalanserat chakrasystem

Stagnerad/blockerad energi i kroppen

Kärt barn har många namn.

Vad är egentligen roten till problemen och vad är lösningen?

Allt detta är förklaringar till de olika symtom våra kroppar kan ha. Men alla dessa ovan nämnda delar hänger ihop och det ena utesluter inte det andra. Det ena "systemet" fungerar inte som en egen enhet utan koppling med de andra.

Inom naturmedicin säger man t.ex. inte att en person har en sjukdom i ett organ/en del av kroppen, utan man ser på det som att hela kroppen är sjuk vid ett sjukdomstillstånd. Därför behandlar man inom naturmedicinen inte enbart sjukdomen/symtomen utan man tittar på hela kroppen som en helhet.


Vad kan vi göra åt det?

Grundorsaken är ofta densamma oavsett symtom/sjukdomar/hälsoproblem – och det är den enkla orsak att vi människor har kommit för långt ifrån naturen som vi är menade att leva i och i samklang med

Vi lever inte längre med naturen, vi lever digitalt med en massa strålning runt oss. Vi rör oss mindre. Är mer stressade. Producerar och konsumerar mer än någonsin. Vår miljö är full av kemikalier och gifter och därmed är även våra kroppar det. 

Och precis som att grundorsaken till våra hälsoproblem är en och samma så är även lösningen på problemen en och samma - och dessutom väldigt enkel egentligen, nämligen att leva mer naturligt - som vi är menade att leva.

Det gör vi genom:

  • Kosten (att äta så rent som möjligt, dvs naturlig och oprocessad mat ). Använda naturens eget apotek; örter, svampar osv. Hålla kroppen så ren som möjligt från kemikalier, tillsatser, gifter, mögel m.m. och vara försiktig med läkemedel och hormonrubbande preventivmedel m.m.
  • Sömnen – att se till så vi får så bra sömn som möjligt genom en god sömnhygien (dvs lagom temperatur i sovrummet, skönt täcke, kudde & sängkläder, vara utomhus på dagen, daglig motion, ingen skärm innan läggdags m.m.)
  • Motion dagligen
  • Öka flödet i kroppens olika system med massage/lymfmassage
  • Leva mer efter naturens rytmer och cykler; dygnsrytmen, månens cykel osv.
  • Att jorda oss. Vara i naturen. Gå barfota. Gräva med händerna i jord. Bada i hav & sjöar.
  • Yoga & meditation (Av många anledningar, yoga innebär förening mellan kropp, sinne och själ. Vi yogar för att vara mer i kontakt med oss själva och vårt inre sanna jag. Öppna våra sinnen, ha förståelse för andra och oss själva, leva medvetet och med närvaro. Vi yogar även för att reglera nervsystemet med andning, fysiska rörelser, meditation m.m. Och för att mjuka upp kroppen och bli starka och flexibla.
  • Att leva så giftfritt som möjligt (dvs med så rena och naturliga produkter som möjligt)

Att leva helt i enlighet med naturen är omöjligt för dagens människa. Vi lever i ett digitaliserat samhälle, ett industrisamhälle, ett konsumtionssamhälle. Många har ett kontorsarbete där man spenderar 8 h/dag. Många jobbar i skift, kvällar och nätter, och då är det omöjligt att leva efter dygnsrytmen. Många har inte ekonomin till att köpa ekologisk, närodlad mat. Osv. 

Men vi kan alltid göra något.
Inte heller jag lever efter "listan" ovan. Långt ifrån. Även om jag skulle vilja bo i ett litet hus på landet, odla min egen mat och vara så självförsörjande som möjligt så är det inte riktigt så verkligheten ser ut i min livs- och familjesituation.

Men jag försöker så gott jag kan med det jag har och utifrån min situation.

Energin och motivationen går i perioder och ibland blir jag så dålig både fysiskt och psykiskt att jag inte har något val än att i alla fall till 80% återgå och försöka leva efter listan ovan så mycket jag kan och har energi och möjlighet till. Då märker jag alltid skillnad efter bara några dagar eller nån vecka.

Min drivkraft till att ta tag i och prioritera min hälsa är att jag vill ha ork till mina barn och eventuella framtida barnbarn. Det finns givetvis en hel del annat i livet också som motiverar mig till att göra det bästa för min hälsa, men det är barnen som är min allra största motivation.

Det handlar för det mesta till stor del bara om att ha ork till det vardagliga och att vardagslivet ska fungera, men det är fullt tillräckligt för mig i mitt varannan vecka-liv med heltidsjobb och två barn på 9 och 6 år. Jag försöker att inte ställa alltför höga krav på mig själv utöver att orka laga näringsrik mat till dem åtminstone nån gång i veckan. Läsa saga på kvällen. Lyssna på deras tankar och känslor. Hjälpa dem lösa konflikter och att förstå sig själva och sin omgivning. Att krama och älska. 

(Att leka med dem har jag inte så ofta varken ork eller lust till, men det har jag ärligt talat inte heller riktigt förstått varför föräldrar "måste" göra. Det är dock ett helt annat kapitel som jag inte kommer gå in på nu).

Att orka vara en närvarande och trygg förälder som ger mina barn de ramar och regler de behöver för att må bra och förstå världen, och ge dem massor med kärlek. Det är den allra viktigaste livsuppgiften för mig!

Att ha ork för mitt arbete som arbetsterapeut och yogalärare, vilket för mig handlar om att hjälpa, stötta och vägleda. Att dela med mig av min kunskap och erfarenheter.

Att ha ork för mina relationer med familj & vänner.

Att ha ork till att ha koll på min ekonomi så att jag slipper hamna i ekonomisk stress och oro. Att helt enkelt se till att pengarna räcker åt oss.


Det här är verkligen inte lätt.

Men jag försöker så gott jag kan. Och även om det kan vara totalt dränerande ibland att leva efter den här "listan" (i stor mån) och att leva i enlighet med min inre sanna kärna så ger det så otroligt mycket tillbaka.

Jag vet och märker tydligt att det är helt nödvändigt för att jag ska må bra och för att jag ska ha energin till att vara den människa jag vill vara.
Då får det vara värt mödan.


...Till rimliga nivåer. Det är ju åter igen det här med balans och att sänka kraven och göra så gott man kan och orkar!

Väckte den här texten några tankar hos dig? Du får mer än gärna dela dem med mig genom att kommentera inlägget. Jag är verkligen ingen expert eller guru av något slag utan diskuterar gärna och älskar att vända och vrida på saker för att se från andra perspektiv. 


Med värme & kärlek

Therese