Naturlig rörelse mot smärta

23.03.2022

Den mänskliga kroppen är skapt för att springa, hoppa, dansa, skaka, hänga, klättra, sitta på huk, krypa, simma och sist men inte minst: den är skapt för att vara barfota!

Nu tänker du kanske "äh de där sakerna har jag inte kunnat göra sedan jag var barn!". Du blir kanske till och med irriterad och möjligen lite nedstämd över att din kropp inte kan göra det som den är skapt för att göra. Och ja, kanske är det så att du inte kan göra alla eller någon av de här sakerna, men det beror bara på att du slutat göra det!
Du slutade klättra i träd, springa barfota på gräset, hoppa på stubbar och stenar och sitta på huk för att inspektera småkrypen i jorden. För att du blev tonåring och sedan vuxen. Vuxna håller inte på med sådant (i vårt samhälle). En vuxen människa sitter på stol, har på sig skor (även på sommaren när marken är så varm och skön!) och går till gymmet för att cykla på motionscykel.
Men:

Det är aldrig för sent att hitta tillbaka till kroppens naturliga rörelsemönster!

Nu ska jag berätta några viktiga saker.
1. Du är en människa. Du tillhör människosläktet homo sapiens. Homo sapiens härstammar från schimpanserna. Människans hjärna är väldigt lik schimpansens (men också väldigt olik, mer om det en annan gång), och hjärnans ursprungliga funktion är rörelse.

2. Vi är levande kemiska varelser, vi kommer från naturen och våra celler är sammankopplade med naturen. Vi har ett stort biologiskt behov av att vara nära naturen för att må bra. Fysiskt och psykiskt.
Tänk på detta: är det inte absurt att vi stänger in oss på ett gym och springer på ett mekaniskt löpband med fötterna instängda i ett par trånga, åtklämmande löparskor när vi är skapta för att springa barfota i naturen?

3. Den smärta och stelhet som du upplever i din kropp beror troligen delvis på att du har gått ifrån din kropps naturliga rörelsemönster, och på stress som lagrats i kroppen under många år.
Du har kommit ifrån ditt ursprung, det som din kropp är skapt för. Det är när vi går ifrån det naturliga rörelsemönstret som vi skadar oss. När vi sätter på oss "stabila" och "fotriktiga" skor (som inte alls är fotriktiga, för fotriktiga skor bör ju vara tillräckligt breda för att tårna verkligen ska få plats och bre ut sig, inte klämmas ihop! Och tillräckligt mjuka för att vi ska kunna känna underlaget, var och hur vi sätter ner fötterna, inte skärmas av från underlaget), så skadar vi oss lättare än när vi är barfota. Man skulle kunna tro att det vore tvärtom, men studier har visat att skaderisken är mindre när vi är barfota. Det är därför barfotalöpning och barfotaskor har blivit så populärt!
Rörelsen börjar i foten. Redan när vi reser oss upp från sittande så är fötterna det första som tar i underlaget och avgör hur resten av kroppen positionerar sig när vi sedan reser oss upp till stående.
Det är viktigt med starka, flexibla och rörliga fötter och tår för att förebygga smärta, skador och felpositioneringar i resten av kroppen. Samt för att kunna möjliggöra en stark, flexibel och rörlig kropp!

Det är inte ditt fel att du har kommit ifrån ditt naturliga rörelsemönster. Samhällets utveckling, kanske särskilt under 1800- och 1900-talen med industrialiseringen, urbaniseringen, digitaliseringen och konsumtionssamhället osv har bidragit till att vi kommit allt längre ifrån vårt ursprung och vårt naturliga sätt att leva på.
Men som sagt: det är inte för sent att hitta tillbaka till kroppens naturliga rörelsemönster!

I mitt arbete att hjälpa människor med smärta och begränsningar av olika slag använder jag som arbetsterapeut och yogainstruktör basal kroppskännedom i allt jag gör och lär ut. Oavsett vilken sjukdom, symtom eller funktionsnedsättning min patient/klient har!

Jag vill hjälpa dig att lära dig lyssna på och lita på din kropp. För den KAN!
Dina tidigare upplevelser och erfarenheter om att du inte kan gå barfota, inte kan sitta på huk, inte kan göra tåhävningar osv har etsat sig fast i hjärnan och blivit till sanningar. Som egentligen inte alls är sanningar. Varför i hela friden skulle din kropp plötsligt sluta att vara kapabel till det som den är skapt för?
Ja, det krävs tid, tålamod och kroppsmedvetenhet, men du KAN! Du har precis de rätta förutsättningarna som du behöver för att hjälpa din kropp till kraft och läkning. Du behöver bara hitta dem där inne. Det är det jag är här för att hjälpa dig med.

Men man blir aldrig färdiglärd. Det är som det gamla talesättet, ju mer en lär sig desto mer inser en hur mycket det finns kvar att lära.

Mitt syfte med Lotushälsan är att använda det jag har idag, för att tillsammans med mina "yogisar"/kunder/klienter utforska utmana och utveckla kroppens inre kraft, rörlighet, balans, styrka, flexibilitet och förmåga att uppleva acceptans och sinnesro. Målet är inte det viktigaste, det är själva vägen som är betydelsefull!

I skogsyogan och på naturterapin i skogen provar vi oss fram att hjälpa kroppen hitta tillbaka till sitt naturliga rörelsemönster. Mjukt, inkännande, med andningen och basal kroppskännedom som de viktigaste verktygen provar vi nyfiket att gå barfota på mossan, göra tåhävningar på stubbar, kanske hänga i en gren med starka armar men totalt avslappnad i resten av kroppen (med fötterna kvar i marken om det är för svårt just nu att hänga helt fritt med benen). Hur känns detta? Var känns det? Hur kan jag anpassa rörelsen för att det ska kännas bättre?
(Givetvis behöver du inte göra något som du inte är bekväm med, syftet är att ha en accepterande och kärleksfull inställning till kroppen både under yogapassen och naturterapin)

Tänk på att du alltid har möjligheten att boka individuell terapi där vi sätter ihop ett individuellt anpassat program utifrån DINA behov och målsättningar!

Aktuellt i april/maj

  • Skogsyoga Lör 9/4 kl 10-11.15
  • Naturterapi/skogsbad Sön 8/5 kl 14.30-17
  • Friluftsdag med Familjeyoga Sön 1/5 kl 13-15
  • Fullmåneyoga Mån 16/5 kl 20.30-21.30 

Samtliga tillfällen ovan äger rum i Pålsjö skog och bokas här

  • Medicinsk yoga varannan onsdag (jämna veckor) kl 17-18 på Helsingborgs Fysio 
  • Ny morgonkurs i Medicinsk yoga är planerad att starta i slutet på april, på Hbg Fysio 
  • Snart kommer Kundaliniyoga även erbjudas inomhus, dvs inte enbart i skogen, återkommer med plats när det är klart!

Boka din plats på Medicinsk yoga här!Med värme och kärlek ☯️
Therese